1. Chleb pszenno-żytni ( w sumie ledwo co żytni 😉 )
Składniki:
Rozrobienie zaczynu:
zaczyn
szklanka mąki żytniej
szklanka wody
Zrobienie ciasta:
rozrobiony zaczyn
2,5 – 3,5 szklanki wody
1/3 drożdzy (ja używam babuni klasycznych)
ziarna słonecznika, pestki dyni, siemie lniane według uznania
łyżka cukru
łyżka soli
150 g mąki pełnoziarnistej
800 g mąki pszennej
Przepis
Etap 1: Zarabianie zaczynu.
Odłożony wczesniej zaczyn przełóż do naczynia w którym chcesz później zarabiać chleb. Najlpiej większy garnek z przykrywką.
Dodaj szklankę mąki żytniej i szklankę wody.
Szklanka 250 ml.
Wymiejszaj i odłóż na min 10 godzin.
Etap 2: Wyrabianie ciasta.
Do 1/3 szklanki wody włóż 1/3 drożdży. Dodaj łyżkę soi i łyżkę cukru. (płaskie) Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.
Dodaj do wcześniej zarobionego zaczynu.
Dodaj ziarna według uznania.
Wymieszaj i dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i 800 g mąki pszennej.
W zależności od rodzaju mąk (typ itd) dodawaj od 2,5 do 3,5 szklanki wody aż wyrobisz mieszając ciasto.
Nie może być ani za suche – chleb bedzie zbity, ani za mokre chleb bedzie sie rozpadał.
Ja dodaje 3 szklanki ale po trochu. Czasem troche mi wody zostanie.
Przełóż ciasto do form. Odłóż kilka łyżek zaczynu na następne chleby.
Piecz 180 stopni okolo 1 g 20 min 1 g 30 min w zależności od piekarnika. Góra dół bez termoobiegu.
Smacznego.