1. Chleb pszenno-żytni ( w sumie ledwo co żytni 😉 )

Składniki: 

Rozrobienie zaczynu:

zaczyn

szklanka mąki żytniej

szklanka wody

Zrobienie ciasta:

rozrobiony zaczyn

2,5 – 3,5 szklanki wody

1/3 drożdzy (ja używam babuni klasycznych)

ziarna słonecznika, pestki dyni, siemie lniane według uznania

łyżka cukru

łyżka soli

150 g mąki pełnoziarnistej

800 g mąki pszennej

Przepis

Etap 1: Zarabianie zaczynu.

Odłożony wczesniej zaczyn przełóż do naczynia w którym chcesz później zarabiać chleb. Najlpiej większy garnek z przykrywką.

Dodaj szklankę mąki żytniej i szklankę wody.

Szklanka 250 ml.

Wymiejszaj i odłóż na min 10 godzin.

 

Etap 2: Wyrabianie ciasta.

Do 1/3 szklanki wody włóż 1/3 drożdży. Dodaj łyżkę soi i łyżkę cukru. (płaskie) Wymieszaj do rozpuszczenia drożdży.

Dodaj do wcześniej zarobionego zaczynu.

Dodaj ziarna według uznania.

Wymieszaj i dodaj 150 g mąki pełnoziarnistej i 800 g mąki pszennej.

W zależności od rodzaju mąk (typ itd) dodawaj od 2,5 do 3,5 szklanki wody aż wyrobisz mieszając ciasto.

Nie może być ani za suche – chleb bedzie zbity, ani za mokre chleb bedzie sie rozpadał.

Ja dodaje 3 szklanki ale po trochu. Czasem troche mi wody zostanie.

Przełóż ciasto do form. Odłóż kilka łyżek zaczynu na następne chleby.

Piecz 180 stopni okolo 1 g 20 min 1 g 30 min w zależności od piekarnika. Góra dół bez termoobiegu.

Smacznego.

 

2. Bułki